Allt började med ett engagemang i bygden. Målet var att skapa fler arbetstillfällen och öka inflyttningen för att möjliggöra att skolan skulle finnas kvar. Ur det startades 2008 företaget Granö Beckasin, pristagare av Grand Travel Award Ekoturismpriset 2024.
– Priset betyder jättemycket för oss alla här. Det känns så kul att bli uppmärksammad för att ha lyckats med att generera arbetstillfällen på landsbygden. Och för att vara ett exempel på att tillväxt på landsbygd är möjlig och att ekoturism är en framgångsrik väg att välja. Jag hoppas att människor runt om i vårt land, både investerare, entreprenörer och kommuner som har likande situationer som oss ser att det är fullt möjligt med tillväxt i stället för nedskärningar. Satsa, våga och investera, säger Christopher Storm, produktchef på Granö Beckasin.
Han, Annika Rydman, tills helt nyligen vd, och Jan Wejdmark, styrelseordförande, tog emot priset i Stockholm på torsdagskvällen. Konferencier var Niklas Källner.
Företaget finns i byn Granö, mellan Lycksele och Umeå, med hotell och unika naturnära stugboenden samt en ekologisk restaurang vackert belägen i skogen, vid Umeälven. Gäster kan till exempel bo som en fågel uppe bland träden i något av deras Fågelnästen.
Granö erbjuder också konferensmöjligheter och flera olika paket med aktiviteter som följer årstidernas växlingar. Maten som serveras är utvald med omsorg och kommer från trakten, rätterna återspeglar säsongernas skiftningar och lokala traditioner.
Bo som en fågel högt bland träden i någon av Granö Beckasins Fågelnästen. Foto: Bea Holmberg.
Verksamheten är sprungen ur det som är kärnan i ekoturism – att bidra positivt till platsen.
– Det började med att föräldrar i byn insåg att om vi inte generar arbetstillfällen så kommer det bli problem att få barn till skolan och skolan kommer att försvinna. Det låg hot om att skolan, matbutiken och campingen, som nu är vår lodge, skulle läggas ner. Idag finns en liten matbutik, skolan är kvar, det finns två bagerier med kafé, ett hundspannsföretag, en konstnär som också göra guidade turer specialiserad på foto, ett musteri. Vårt ”varför” som företag och huvudsakliga mål är att skapa tillväxt i vår bygd och lyfta fram och främja så många andra företag som möjligt.
En helhetsupplevelse
Christopher beskriver att företaget står på tre ben: aktiviteter som reseanledning, unikt naturnära boende samt god mat med stark lokal förankring.
– Vi levererar en helhetsupplevelse, det är viktigt för att lyckas. Att resa består av många delar och de måste hänga ihop. Vi arbetar tillsammans många andra aktörer i området för att arrangera aktiviteter och paketlösningar för boende. Det ska vara enkelt att komma till oss.
Christopher Storm, produktchef. Foto: Bea Holmberg.
Hållbarhet är viktigt och Granö Beckasin jobbar hårt för det. Restaurangen är KRAV-märkt och företaget är också sedan många år tillbaka ett kvalitetsmärkt Nature’s Best-företag.
– Vårt syfte var tydligt från början. Vi ville främja vårt lokalsamhälle. Att jobba med ekoturism passar väldigt väl med det syftet, att de upplevelser man skapar också leder till något beständigt som kan komma lokalsamhället till nytta. Vi har väldigt tydliga ramar på hur stora vi vill vara och vad som är bäst långsiktigt.
Vilka är utmaningarna i att driva ett ekoturismföretag i Sverige idag?
– Infrastrukturen, hur enkelt eller svårt är det för folk att ta sig till och från. Det gäller att tänka i alla transportled och inte se bara på enskilda delar utan ta ett helhetsgrepp. Infrastruktur handlar inte bara om skoltrafik och yrkestrafik, som jag upplever får mycket fokus. Kompetensförsörjning är en annan utmaning, men det är samtidigt också en infrastrukturfråga, människor behöver kunna ta sig smidigt till sina jobb, säger Christopher Storm.
Vy över Granö. Foto: Bea Holmberg.
Vilka är dina främsta tips till andra företagare för att nå en hållbar framgång i ett ekoturismföretag?
– Det är viktigt att paketera sina upplevelser rätt.
– Sök samarbetspartners/samverkan i din omgivning. Det är ovärderligt. Hade vi inte gjort det hade vi aldrig kommit dit vi är idag. För oss handlar det till exempel om transporten hit eller samverkan med hotell i stan som gäster kan bo på natten innan de kommer till oss. Genom att samverka kan vi göra det enkelt för gästen att upptäcka och hitta aktiviteter och upplevelser som finns i närområdet, vilket kan vara svårt för gästen om det inte känner till området. Då skapar vi arbetstillfällen även utanför vår egen verksamhet.
– Det är också viktigt att samverka med researrangörer utomlands. Hitta partners som tänker som du och som har något så när samma inställning, även om man så klart behöver kompromissa ibland. Ta också hjälp med tips och råd från Visit Sweden.
Motivering till priset
Granö Beckasin är djupt rotad på platsen och har syftet att skapa en positiv utveckling för bygden kring Granö. Genom åren har Granö Beckasin stadigt vuxit och skapat en grund för flera olika företag inom naturturism och besöksnäring. Ett gediget utbud av nyfikna aktiviteter kryddar gästernas upplevelse som i grunden är naturens enkelhet och skönhet samt med hållbarhet i fokus i alla led. Navet i ekoturism – att bidra positivt till platsen – genomsyrar allt hos Granö Beckasin, en stadigt lysande stjärna på ekoturismens himmel.
Om Grand Travel Award Ekoturismpriset
Sedan 2001 har Naturturismföretagen tillsammans med resebranschtidningen Travel News premierat det företag som bäst levandegör landets ekoturism. Naturturismföretagen hanterar nomineringsprocessen och föreningens styrelse utser vinnaren. Prisutdelningen sker i samband med den årliga galan Grand Travel Award.
Stort grattis till Ganö Beckasin. På plats för att ta emot priset var, från vänster, Christopher Storm, Jan Wejdmark och Annika Rydman. Foto: Jenny Engström.
Merläsning:
Om kvalitetsmärkningen Nature’s Best – Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserad turism
.
Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från