Naturturismföretagen

Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare

Kvinna och man framför står framför gammal ladugårdsvägg, med diplom och blommor

Årets pristagare Håkan Strotz och Ulrika Krynitz, Urnatur Foto: Jessica Sannö

Ulrika Krynitz och Håkan Strotz startade Urnatur 2007 på gården i Ödeshög. Då hade de byggt några olika timmerstugor och trädhus och blev pionjärer inom naturnära boende. Därifrån har verksamheten vuxit, i antal stugor och popularitet. De är årets mottagare av Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne 2024.

– Det är jätteroligt att vi får priset, i dubbel bemärkelse, eftersom vi i vår verksamhet har en så tydlig koppling mellan biologisk mångfald och turism. Det är roligt och viktigt att biologisk mångfald får uppmärksamhet och att vi får uppskattning för vårt arbete, säger Ulrika.

Ulrika är biolog och Håkan jägmästare i grunden. När de köpte gården för 30 år sedan hade de inte någon direkt plan med den mer än att de ville ta hand om markerna, som var ganska övergivna och igenväxta.

De har ett gemensamt intresse för mångbruk och mångfald i samklang med naturen – där människan spelar en aktiv och mycket viktig roll i landskapet och ekosystemen. Allt började också med en hantverksfestival som arrangerades på gården i många år, Ragnarök, där en av kurserna var en timringskurs.

Timrad stuga med grästak, i skog

Håkan hade en dröm om att timra en stuga. För det behövdes bygglov.

 – Då ville kommunen veta vad vi såg framför oss om fem år. Vi hade inte tänkt så mycket på vad vi skulle göra i framtiden men tog det därifrån.

Lust och omsorg om naturen som framgångsfaktor

Så kom det sig att det blev fler stugor i olika timringstekniker. Och deras naturturismverksamhet Urnatur var i gång, fast det inte var så genomtänkt från början berättar Ulrika.

– Jag tror faktiskt att det är just det som gjort att det blev så bra. Vi följde inte någon mall. Allt var väldigt lustfullt. Stugorna var olika och Håkan gick i gång på olika timringstekniker. Sedan kom kopplingen med mat från skogen och olika slags användande av naturen på gården, bland annat genom att odla själv, bygga gärdesgårdar med mera.

Verksamheten vilar på tankarna om en helhet och att följa en tydlig linje.

– Urnatur och gården med dess marker är helt ihopkopplade. Besöksnäringen är det som gör att vi kan finansiera skötsel och återställande av våra marker. Marker med högra biologisk mångfald är spännande och vackra, vilket i sig gynnar verksamheten. Det är win-win, säger Ulrika.  

Under senare år har det blivit allt fler som driver naturnära, unika boenden. Men när Håkan och Ulrika började var de ensamma om det.

Kvinna och man med diplom och blomsterbukett


– När vi från början försökte förklara vad vi höll på med var det ingen som förstod. Att erbjuda boende i skogen, utan el, för gäster som inte vill tälta men ändå få en genuin naturupplevelse fast sova in en skön säng och att kunna duscha, var det ingen som höll på med då.

Producenter av biologisk mångfald

Svaret på frågan varför biologisk mångfald är viktig i deras företag är på sätt och vis enkel, samtidigt som biologisk mångfald i sig är väldigt komplext beroende på vilken utgångspunkt det gäller.

– Vem vill turista på ett hygge eller en granplantering? Naturen blir så mycket intressantare och vackrare med biologisk mångfald. Här kryllar det av fåglar, insekter, blommor och det finns en mycket rik och varierande natur att uppleva.

mångfaldsgården innebär biologisk mångfald både att bevara den vilda mångfalden, att sköta ekosystemen så att det håller sig friska och att restaurera miljöer där ingrepp gjorts tidigare.

– Som privat markägare måste man producera något för att få ihop ekonomin. Vårt ingångsvärde är att vi producerar biologisk mångfald. Tyvärr går det inte att få ekonomi på det, ännu. Vi har jobbat med detta i 30 år nu, på ren spekulation. Nu kan vi njuta av våra resultat. Över 2 600 arter är inrapporterade till artportalen på våra marker, varav cirka 80 är signalarter. Det är vi stolta över. Förr eller senare måste samhället hjälpa till och betala den sorts arbete om vi vill ha kvar våra typiska svenska ekosystem som blomsterängar, betade skogar, med mera.

getter går i en hage

Från och med mitten av september pausar de naturturismverksamheten, på obestämd tid.

– Det var någon som sa att Urnatur är som ett samlat facit på en hel utbildning i naturvårdande skötsel. Här finns så enormt mycket samlad kunskap och erfarenhet som jag på något vis vill dokumentera för att kunna inspirera många fler, säger Ulrika Krynitz.

Exakt på vilket sätt hon ska göra det, har hon ännu inte helt klart för sig. Efter stängningen får hon mer tid att forma dessa tankar, och Håkan fortsätter ta han om gården, djuren och markerna.

Motivering till Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne 2024

Genom att driva Urnatur som en mångfaldsgård producerar Ulrika Krynitz och Håkan Strotz biologisk mångfald. Här är det inte bara samverkan mellan naturvård och naturturism, här är de båda begreppen helt sammanflätade. 

På Urnatur är elden och naturnärvaron central och gästerna inkluderas i naturupplevelsen. Här får gästen kunskap om naturen, biologisk mångfald och rewilding under vistelsen.  

Genom sitt starka engagemang i lokalsamhället bidrar också Ulrika och Håkan till utveckling av den biologiska mångfalden i ett än bredare perspektiv vilket genom åren varit en stor inspiration till många naturvårds- och naturturistiska aktörer.

Läs mer om Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne och tidigare pristagare

Trädhus

Text: Ulrica Dahlqvist, Naturturismföretagen. Bilder: Urnatur och Jessica Sannö. .

.

Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från

Logotyper Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden

Kategori

Taggar

Dela

Fler nyheter