Naturturismföretagen

Samling kring attraktiv och hållbar ledturism

Kvinna och man vandrar med vy över Siljan

Forum för naturturism pågår från lunch till lunch 12- 13 november, naturturismveckan startar 11 november och håller på till och med den 15. Bild: Visit Dalarna.

I år är Naturturismföretagens branschträff Forum för naturturism utbyggd till en hel naturturismvecka som ger fler möjligheter till nätverkande, inspiration och nya kunskaper. Temat för Forum är ”ledturism och guidade turer på och utanför lederna”.

Ledturism är den mest efterfrågade reseanledningen såväl internationellt som nationellt, enligt många undersökningar. Högst upp ligger vandring följt av cykling och guidade upplevelser i naturen, tillsammans med en attraktiv mix av lokalproducerad mat och dryck samt kultur.

Med det som utgångspunkt arrangerar Naturturismföretagen tillsammans med Visit Dalarna branschträffen, som dessutom är utbyggd till en hel naturturismvecka. Platsen är Orsa Grönklitt.

En grupp människor vandrar på en vandringsled

Temat för Forum är ledturism och guidade turer på och utanför lederna. Foto: Anna Holm, Visit Dalarna.

– Det är viktigt för oss som branschorganisation att sätta fokus på reseanledningarna och med det stötta och inspirera våra medlemsföretag och partners att utveckla hållbara, kvalitetssäkrade och attraktiva erbjudanden för att möta efterfrågan, säger Johan Engström, generalsekreterare på Naturturismföretagen.

Kunskap och inspiration

Forum för naturturism pågår från lunch till lunch 12-13 november. Temat, ledturism och guidade turer på och utanför lederna, genomsyrar programmet.

Det innehåller bland annat inspiration från naturturismföretagare och kvalitetsmärkta Nature´s Best-företag kring deras arbete med paketering och samarbete kring leder ur olika perspektiv, hur man som naturturismföretagare ska tänka och agera vid användandet av leder, och hur man säljer aktiviteter på led till rätt marknad och rätt målgrupp.

Representanter från två Nature´s Best kvalitetsmärkta företag är talare under Forum, Granö Beckasin och Rösjösugorna. Bild från Granö Beckasin. Foto: Patrick Trägårdh.

Tommy Lönnebacke, som driver Rösjöstugorna och ett aktivitetsföretag, på Fulufjället, är en av talarna under programpunkten ”Paketering och samarbete med leden som gemensam nämnare”.

– I början av det här året godkändes hans företag av kvalitetsmärkningen Nature´s Best, som det första företaget i Dalarna, och redan nu har han sett vilken möjliggörare det är genom att han fått bokningar av gäster som värdesätter ekoturism och en hållbar upplevelse, säger Johan.

Också det kvalitetsmärkta företaget Granö Beckasin finns på plats och dela med sig av hur de som boendeanläggning paketerar leder.

I samma programpunkt deltar även Anders Holmberg, Vasaloppsleden. Han kommer bland annat att berätta om hur de arbetar med kvalitetssäkring och markägare.

– Deras arbete med att kvalitetssäkra är jätteviktigt för deras affärsidé och för att skapa hållbara arrangemang. Utan långsiktigt arbete, goda relationer, gedigna och breda samarbeten, vore det inte möjligt att genomföra de olika arrangemang de har under ett år.  

En hel vecka med naturturism

Att stödja medlemsföretag med att utveckla attraktiva, kvalitetssäkrade och hållbara produkter genom olika affärsutvecklingsinsatser, är några av ingredienserna i Naturturismföretagens uppdrag.

– Det är också därför vi under naturturismveckan erbjuder flera olika aktiviteter och utbildningar; en grundläggande utbildning i hållbart företagande (Insteget), uppguidning till Certifierad Naturguide och även en förstahjälpen i naturen-utbildning, som ger en internationell certifiering.

Samverkan, samsyn och hållbar företagsutveckling

Nationellt ramverk för vandringsleder är också representerat i programmet.

 – Inom besöksnäringen är vi många olika aktörer som verkligen kan och bör dra nytta av att det nu finns ett ramverk – det är också till nytta för andra entreprenörer på en plats där kvalitetssäkrade leder finns, och för platsutvecklingen ur ett bredare perspektiv. För Naturturismföretagen är det viktigt att lyfta fram att bra leder är en konkurrensfördel och ett dragplåster för att också erbjuda guidade turer i tassemarkerna. Nu gäller det att verkligen börja samverka och dra nytta av ringarna på vattnet som kvalitetssäkrade leder ger.

Johan Engström

Johan Engström, generalsekreterare Naturturismföretagen. Foto: Anna Holm.

Forum för naturturism riktar sig i första hand till företagare inom natur-, kultur-, och ekoturism men också till organisationer och aktörer som arbetar för att främja och skapa förutsättningar för hållbar utveckling av besöksnäringen i Sverige.

– Många aktörer inom besöksnäringen kan genom samverkan skapa bättre förutsättningar. Vi behöver samla oss kring reseanledningar och hållbar företagsutveckling, Forum är en viktig arena för det. Att vi genomför Forum och naturturismveckan tillsammans med Visit Dalarna, som också värdesätter samma saker, är värdefullt. Tillsammans med dem och alla deltagare skapar vi en gemensam syn och bygger viktiga relationer för en mer konkurrenskraftig näring, säger Johan Engström.

Fakta/mer information | Forum för naturturism 12-13 november

Fakta/mer information | naturturismveckan 11-15 november

All information om samtliga aktiviteter nås via Forumsidan

. . .
Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från

Logotyper Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden

Fler nyheter