Naturturismföretagen

Ledturism – världens mest efterfrågade reseanledning

En grupp människor vandrar på en vandringsled

Ledturism är världens mest efterfrågade reseanledning. Det har Naturturismföretagen och Visit Dalarna tagit fasta på när de tillsammans anordnar Forum för naturturism och naturturismveckan. Foto: Anna Holm, Visit Dalarna.

Branschorganisationen Naturturismföretagens årliga träff ”Forum för naturturism” hålls i mitten av november i Dalarna, på Orsa Grönklitt, i samarbete med Visit Dalarna. Temat är ledturism och guidade turer på och utanför lederna. Forum är utbyggt, både före och efter, med relevanta utbildningar för att möta efterfrågan.

Ledturism är den mest efterfrågade reseanledningen såväl internationellt som nationellt, enligt många undersökningar. Högst upp ligger vandring tätt följt av cykling och guidade upplevelser i naturen, tillsammans med en attraktiv mix av lokalproducerad mat och dryck samt kultur.

– Det är viktigt för oss som branschorganisation att sätta fokus på reseanledningarna och med det stötta och inspirera våra medlemsföretag och partners att utveckla hållbara, kvalitetssäkrade och attraktiva erbjudanden för att möta den efterfrågan som vi ser. Företagen och våra partners har också ett behov att träffas och utbyta erfarenheter och hitta samarbeten. Forum är en plattform som möjliggör detta, säger Johan Engström, Naturturismföretagens generalsekreterare.

Forum och naturturismveckan

Forum för naturturism hålls 12-13 november, och naturturismveckan pågår 11-15 november, på Orsa Grönklitt.

– Att genomföra Forum och naturturismveckan tillsammans med Naturturismföretagen är viktigt för oss som en destination som driver en hållbar utveckling bland företagen i Dalarna. Att kunna erbjuda våra företag den kvalitetssäkring som internationella researrangörer efterfrågar vid samma tillfälle är resurseffektivt för alla. Det stärker också varumärket Dalarna och är en pusselbit i vår vision att vara en ledande destination i norra Europa 2030, säger Andreas Hermansson, affärsutvecklare Outdoor, Visit Dalarna.

– Vi ser ett fördjupat samarbete med organisationer som Naturturismföretagen som ett viktigt steg i att stärka Dalarna som destination med kvalitetssäkrad natur- och kulturturism. Tillsammans ger vi företagen inom besöksnäringen möjlighet att göra fler och mer hållbara affärer – något som stärker vår position som en ledande och attraktiv destination, säger Chatarina Eriksson, VD, Visit Dalarna.

Hållbar affärsutveckling

Att stödja medlemsföretag med att utveckla attraktiva, kvalitetssäkrade och hållbara produkter genom olika affärsutvecklingsinsatser, är några av ingredienserna i Naturturismföretagens uppdrag.

– Det är också därför vi under naturturismveckan erbjuder flera olika aktiviteter och utbildningar; en grundläggande utbildning i hållbart företagande (Insteget), uppguidning till Certifierad Naturguide och även en förstahjälpen i naturen-utbildning, som ger en internationell certifiering, säger Johan Engström.

– Att vi dessutom kan göra allt detta i samarbete med Visit Dalarna, som också värdesätter samma saker, är värdefullt. Tillsammans med dem och alla deltagare skapar vi en gemensam syn och bygger viktiga relationer för en mer konkurrenskraftig näring, säger Johan Engström.

Kontakter för mer information

Johan Engström, generalsekreterare Naturturismföretagen;
+46 (0)70- 482 62 88, johan.engstrom@naturturismforetagen.se

Annika Enmalm, PR-kommunikatör, Visit Dalarna;
+46 (0)10-600 29 71, annika.enmalm@visitdalarna.se

Har du som journalist önskemål att vara med under Forum för naturturism, någon av aktiviteterna under naturturismveckan samt komma kontakt med någon av de som medverkar?
Välkommen att kontakta: Ulrica Dahlqvist, kommunikatör Naturturismföretagen, ulrica.dahlqvist@naturturismforetagen.se

Relaterat material
• Bilder i Mediearkivet

Johan Engström, generalsekreterare Naturturismföretagen: porträttbild, samt bild i miljö med hunden Molly.
Andreas Hermansson, affärsutvecklare Outdoor, Visit Dalarna.
Chatarina Eriksson, VD, Visit Dalarna.

Forum för naturturism 2024
Två bilder; Orsa Grönklitt och Vandring Fulufjället.

• Länkar

Program Forum för naturturism och naturturismveckan i Dalarna.

Artikel: Samling kring attraktiv och hållbar ledturism

Fler nyheter