I flera år har Naturturismföretagen sett behov av en uppdatering av ”Branschriktlinjer för utomhusmatlagning”. Och nu finns den.
– I flera år har vi sett behov av en uppdatering av branschriktlinjerna då mat och dryck i olika former blir ett alltmer vanligt inslag i aktiviteter som naturturismföretag erbjuder. För oss som branschförening är det också viktigt eftersom det har stor betydelse för kvalitetssäkringen av naturbaserade upplevelser, säger Margareta Grape, projektledare, Naturturismföretagen.
Mat som en del av den turistiska upplevelsen har dessutom blivit alltmer populärt och efterfrågat. Ett exempel är att äventyr med kulinariskt fokus ligger på en andra plats på tio i topp-listan över de hetast trendande äventyrsaktiviteterna, efter ettan vandring (”Adventure Travel Industry Snapshot: State of the Adventure Travel Industry” av Adventure Travel Trade Association). Visit Sweden tar också upp just utomhusmatlagning som en måltidstrend.
Sunt förnuft och en kvalitetssäkring
Syftet med riktlinjerna är att de ska vara ett stöd och hjälpa företagaren att tolka livsmedelslagstiftningen för att tillaga mat, fika och dryck att servera sina gäster utomhus.
– Reglerna för att laga och servera livsmedel utomhus handlar i mångt och mycket sunt förnuft, men samtidigt så vill ju ingen göra fel. Den som arbetar med utomhusmatlagning och serverar mat och dryck till gäster måste vara införstådd med de regler som gäller och ansvaret det innebär. Branschriktlinjerna kan ses som en checklista så att företagare enklare kan göra rätt. Det är också en kvalitetssäkring för företagaren och gentemot gästen, säger Margareta Grape.
Läs mer, artikel; Uppdaterade Branschriktlinjer för utomhusmatlagning – enklare att följa och en viktig del av kvalitetssäkringen
Redan 2013 togs den första versionen fram av en arbetsgrupp, ledd av Naturturismföretagen, dåvarande Ekoturismföreningen. Arbetet med uppdateringen har pågått under 2023 och 2024 och godkänd av Livsmedelsverket 241105.
Kontakt för mer information
Margareta Grape, projektledare Naturturismföretagen; +46 920 – 600 06, margareta.grape@naturturismforetagen.se
Relaterat material
- Bilder i Mediearkivet
Margareta Grape, projektledare Naturturismföretagen
Branschriktlinjer för utomhusmatlagning 1
Branschriktlinjer för utomhusmatlagning 2
Branschriktlinjer för utomhusmatlagning (PDF)
Artikel: Uppdaterade Branschriktlinjer för utomhusmatlagning – enklare att följa och en viktig del av kvalitetssäkringen
Om Naturturismföretagen
Naturturismföretagen är branschorganisation och den gemensamma rösten för företag inom naturturism och ekoturism i Sverige.
Vi verkar för bättre förutsättningar att driva naturbaserad turism och en hållbar utveckling av näringen.
Arbetet bedrivs genom aktivt påverkansarbete, strategiska partnerskap, kunskapsspridning, konsultation och kvalitetsmärkningen för hållbara naturupplevelser – Nature’s Best Sweden.
. . .
Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från
