Naturturismföretagen

Branschriktlinjer för utomhusmatlagning

Branschriktlinjer för utomhusmatlagning riktar sig till dig som driver ett företag eller är verksam inom en organisation som lagar och serverar mat utomhus. 

<< Branschriktlinjer 20250317 (PDF) >>

Vid hantering av  livsmedel finns det lagar och regler att förhålla sig till och det kan vara svårt att veta vad man får och inte får göra när det kommer till livsmedelshantering och servering. De lagar som finns idag är inte anpassade till utomhusverksamhet. Samtidigt spelar mat och fika en betydande roll för gästens upplevelse. 

Det är lätt att tro att man inte får hantera livsmedel utomhus – men det finns snarare väldigt många möjligheter inom området;  allt ifrån fika förberedd i förväg till trerätters tillagad av deltagare utomhus.

Allt detta går att inkludera i verksamheten! Förutsättningarna är kunskap, om bland annat säker livsmedelshantering. För att bistå med detta finns branschriktlinjer för  utomhusmatlagning.

Riktlinjerna 

  • är ett stöd i att tolka livsmedelslagstiftningen
  • bidrar till att slippa onödiga hinder och pappersarbete
  • är en möjlighet att du ska kunna laga/servera mat och fika på ett enkelt sätt
  • ett stöd i kontakten med myndigheter

I Branschriktlinjer för utomhusmatlagning, version 20250317, finns information om inköp och lagring, förberedelser inomhus och beredning och tillagning av livsmedel utomhus.
Ska du bereda något inomhus ska detta ske i av kontrollmyndigheten registrerad livsmedelsanläggning. Riktlinjerna har ett mindre antal tolkningar som handlar om livsmedel inomhus. Arbetar du mycket inomhus ska du använda branschriktlinjerna för restauranger också. (Livsmedelsverkets lista över branschriktlinjer).

Historik

Naturturismföretagen som branschorganisation för natur-, kultur-, och ekoturismföretag i Sverige, är huvudansvarig för riktlinjerna,  i samarbete med och  godkännande av Livsmedelsverket. 
 
2013 ledde Naturturismföretagen, dåvarande Ekoturismföreningen, en arbetsgrupp som tog fram den första versionen av branschriktlinjerna.
 

Framtagandet och revideringen har skett under 2024/2025 i samarbete med och med Livsmedelsverket 2025.

 
Uppdateringen har möjliggjorts genom Naturturismföretagens utvecklingsprojekt Nationellt nav för hållbar turism, finansierat av  
Logotyper Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden
”Det finns många möjligheter för att hantera livsmedel utomhus.
Förutsättningarna är kunskap -
använd branschriktlinjerna så har du god hjälp på vägen”