Naturturismföretagen

Staffan Svanbergs minnespris tilldelas Janne Bark, Musselbaren

janne scaled 1

Den 22 maj firar vi mångfaldens dag och för sjätte gången delar Naturturismföretagen tillsammans med Naturvårdsverket ut Mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne. Med priset vill vi lyfta fram goda exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism. 2022 års pris tilldelas Janne Bark, Musselbaren.

På Musselbaren i Ljungskile är företagsidén lika enkel som närodlad. De erbjuder musslor med ett mervärde. I ett nära samarbete med Scanfjord, KRAV märkt och MSC-certifierad producent av odlade blåmusslor arrangerar Musselbaren musselexpeditioner från Lyckorna i Ljungskile där gästerna får följa med till musselodlingarna ute i fjorden och lära sig mer om blåmusslan och dess betydelse. Under expeditionen är gästerna vara delaktiga att skörda färska blåmusslor som sedan anrättas och avnjuts gemensamt i restaurangen Klocktornet.

Musslor skapar en livsmiljö för andra arter att leva och miljöer som skapats av blåmusslor uppvisar en stor biologisk mångfald av djur och alger som lever tillsammans med blåmusslan. Blåmusslans funktion som filtrerare, eller ”lunga” har en stor betydelse för näringscirkulationen i Bohusläns fjordområde.

– Jag är väldigt stolt över att få ta emot ett av de finaste och viktigaste priserna, på en av de viktigaste dagarna. För oss på Musselbaren är arbetet och hyllandet av den lilla superhjälten blåmusslan både passion och mission. Som musslans språkrör vill vi bidra till den biologiska mångfalden genom att sprida kunskap och göra musslor till vardagsmat, säger Janne Bark eldsjäl och ägare av Musselbaren.

Jannes engagemang för ett friskare hav utanför västkusten stäcker sig längre än til musslorna. På uppdrag och i samarbete med Havsfiskelaboratoriet i Lysekil provfiskar man efter fredade arter, som till exempel torsk, vittling, sej och hummer. Det sker i områden som är både öppna och stängda för fiske. Ökad kunskap om invånarna under havsytan är viktig, därför erbjuder Musselbaren också besökare att delta på havsexpeditioner i kombination med forskningsuppdrag där man mäter, väger, och märker vissa arter innan vi släpper tillbaka i havet. Ett fint exempel på samverkan, utbildning och entreprenörskap i syfte att främja den biologiska mångfalden.

FAKTA STAFFAN SVANBERGS MINNESPRIS:

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling under 2017. Första årets pristagare blev STF Helags Fjällstation tillsammans med länsstyrelsen i Jämtland för deras samverkan kring områdets fjällrävssafari. Priset delas ut i anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj och pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Naturturismföretagen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Ett par år innan nationalparken Haparanda skärgård bildades 1995 valde Staffan Svanberg att kombinera sitt arbete som lärare med ett familjeföretag inom natur- och ekoturism. Via företaget Bosmina erbjöd han under nästan 25 år en uppskattad mix av båtturer ut till Haparanda Sandskär, sälsafaris, guidade vandringar och övernattningar. Under merparten av dessa år arbetade Staffan Svanberg även som tillsynsman för nationalparken längst upp i Bottenviken. – Staffan Svanberg hade många kvalifikationer. Han var en ytterst kunnig och hängiven guide, som var djupt engagerad i miljö- och naturskyddsfrågor. Dessutom var han ett levande exempel på hur natur- och ekoturism kan gå hand i hand med tillsyn och skötsel av en nationalpark eller ett reservat, berättar Pär Innala som idag jobbar på Naturturismföretagen, men som hade Staffan Svanberg som arbetskamrat och mentor under ett par år.

Tidigare pristagare:
2016: Erik Gardfall och Emma Frisell från STF tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. Läs mer >>
2017: Ägare och guider på Kullabersguiderna tillsammans med Daniel Åberg, länsstyrelsen i Skåne och chef för Kullabergs naturreservat. Läs mer >>
2018: Stora Karlsö. Läs mer >>
2019: Wild Nordic. Läs mer >>
2020: Leif Öster, Dalagård Läs mer >>

Kategori

Taggar

Dela

Fler nyheter