Priset delas årligen ut till ett företag, en förening eller organisation för att uppmärksamma goda exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism som främjar biologisk mångfald.
Naturturismföretagen hanterar nomineringsprocessen och pristagaren utses av en jury bestående av företrädare för föreningen och familjen Svanberg. Tidigare har också Naturvårdsverket varit delaktiga i processen.
Priset tillkännages och pristagaren uppmärksammas vanligtvis anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj, eller annan tidpunkt beroende på möjlighet.
Vem ska få priset 2025?
Här publiceras vad som gäller för nomineringar när det blir dags.
Kriterier
Den nominerade ska
Om Staffan Svanberg
Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Priset instiftades 2017 till hans minne med anledning av FN:s internationella arbete med utveckling av hållbar turism.
Ett par år innan nationalparken Haparanda skärgård bildades 1995 valde Staffan Svanberg att kombinera sitt arbete som lärare med ett familjeföretag inom natur- och ekoturism.
Via företaget Bosmina erbjöd han under nästan 25 år en uppskattad mix av båtturer ut till Haparanda Sandskär, sälsafaris, guidade vandringar och övernattningar. Under merparten av dessa år arbetade Staffan Svanberg även som tillsynsman för nationalparken längst upp i Bottenviken.
Urnatur, Ulrika Krynitz och Håkan Strotz, Ödeshög.
Hanö torskrev – Hampus Södergren, Hanö dyk och Ribbcharter, och Hannes Kindeberg, Fisky business, med Hanö hamnkrog och vandrarhemmet Hanö.
Janne Bark, Musselbaren i Ljungskile
Stora Karlsö Jagt- och djurskyddsförenings AB
Ägare och guider på Kullabersguiderna tillsammans med Daniel Åberg, länsstyrelsen i Skåne och chef för Kullabergs naturreservat.
Erik Gardfall och Emma Frisell från STF Helags fjällstation tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet