Certifierad naturguide
Kvalitetssäkrade upplevelser

Plats ikon

Certifierad naturguide är en nationell certifiering med syfte att garantera lägstanivån för en guides leverans ur gästens perspektiv. Helt enkelt är den branschstandard för guider som jobbar ute. Under 2020 rullades systemet ut och en växande skara guider guidar upp och blir certifierade.
Certifierad naturguide fyller ett behov för både gäst och företag/leverantör; att göra enklare val. Gästen väljer upplevelser som leds av certifierade guider. Företagen använder certifieringen som ett kriterium vid rekrytering av medarbetare.
Certifierad naturguide är en teoretisk och praktisk examination. En utbildning på gymnasiets Naturbruksprogram med inriktning naturguide eller en utbildning enligt Normen för utbildning av naturguider ger bra förutsättningar för att lyckas.

Naturligtvis kan du med stor guideerfarenhet examineras direkt. Sätten att skaffa kompetens är som bekant många och certifieringen är en neutral bedömning av att du har ett bra guidskap, att du kan hantverket.

Lärande – Sveriges största utbildare av naturguider på gymnasienivå

FUN – Föreningen för nationell Utbildningsform för Naturguider

FUN äger och kvalitetssäkrar certifierad naturguide. Läs gärna om den långa processen som ligger bakom certifieringen på deras hemsida.

Om certifierad naturguide

Under 2020 lanserades den nationella certifieringen för naturguider, certifierad naturguide. Certifieringens syfte är att intyga guidens kompetens i guidskap och att lyfta fram det professionella yrket guide.

Certifieringen har en stark förankring i naturturismbranschen genom Naturturismföretagen som genomför certifieringen på uppdrag av FUN, Föreningen för utbildningsnorm för naturguider. FUN äger och kvalitetssäkrar certifieringen.

• Förenklar rekrytering
• Kvalitetssäkrar gästens guidemöte
• Nationell standard
• Teoretisk och praktisk kompetens
• Neutral part som examinerar och godkänner guider
• Tidsbegränsad giltighet (3 år) för att guidens kompetens ska vara aktuell

Naturturismföretagen är huvudman för märkningen Nature´s Best® och ser stora kopplingar mellan de två kvalitetssystemen där märkningen ser till hela företaget och certifieringen visar individens kompetens.

Fem steg till att bli Certifierad Naturguide

 1. Har jag vad som krävs?
  Läs och gör en självskattning och fundera över om du har det som krävs.
 2. Kompetenskomplettera
  Förstärk din kompetens med delar du eventuellt saknar. Exempelvis strategi för markägarkontakter, HLR-fortbildning eller annat.
 3. Anmäl dig till uppguidning
  I samband med anmälan får du tillgång till det teoretiska materialet du ska arbeta med. I det ska du bland annat presentera din plan för uppguidningen, dina tankar kring hållbarhet, markägarkontakter och visa intyg på din HLR-kompetens.
 4. Uppguidning
  Under examineringen visar du dina färdigheter som naturguide genom att genomföra en guidning för två av våra examinatorer och en grupp deltagare. För att bli godkänd certifierad naturguide vägs både dina skriftliga och praktiska resultat samman.
 5. Certifiering
  Har du vad som krävs och du blir godkänd får du ett diplom, en logga som du kan använda i ditt CV eller i ditt marknadsföringsmaterial och en namnbricka som visar att du är en certifierad naturguide.

Vill du veta mer om hur du blir certifierad eller hur du kan använda certifieringen i en rekrytering är du välkommen att kontakta

Anders Johansson, ansvarig utbildningsfrågor
+46 70 650 53 33
[email protected]

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev