Grand Travel Award Ekoturismpriset delas ut årligen till ett företag som bäst levandegör svensk ekoturism. 2025 delas priset ut 13 februari på Grand Hôtel i Stockholm.
Nominerade till 2025 års ekoturismpriset
Årets nomineringsprocess öppnas i samband med Forum för naturturism 12-13 november, på Orsa Grönklitt, Dalarna. Sista datum för att nominera till priset 2025 var söndag 1 december. Sammanlagt 19 företag nominerades, varav några fler än en gång.
Av de nominerade har tre företag valts ut och har chans att vinna utmärkelsen Grand Travel Award Ekoturismpriset 2025. Vem vinnaren blir avslöjas i samband med Grand Travel Awards gala 13 februari på Grand Hôtel i
Stockholm.
De tre utvalda är:
Rajamaa
Familjen Malmström har drivit företaget Rajamaa, i den lilla byn Muonionalusta på ön Pitkäsaari (Långön), sedan 1986. De har det gjort, och gör med kärlek för naturen, människorna, djuren och den samiska kulturen.
Genom den ekoturistiska verksamheten, som sedan många år tillbaka är kvalitetsmärkt enligt Nature’s Best, hålls platsen levande och möjliggör permanentboende.
Med mindre grupper av besökare säkerställs unika upplevelser och gäster som får med sig en djupare förståelse och kunskaper om värdet av hållbarhet, att sköta om naturen, det samiska livet och kulturarvet.
Skärgårdsidyllen
Med kajak och andra outdooraktiviteter driver Ingela & Marcus Holgersson sitt företag i norra Bohuslän i andan av att tillgängliggöra skärgårdsområdet utifrån ett hållbart perspektiv.
Som initiativtagare till projekt Hållbar skärgård, som nu drivs som en ideell förening, bidrar de stort till att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i skärgården och för att möta det ökade besökstrycket.
Genom att anordna strandstädardagar skapas en sammanhållning samtidigt som skräp tas bort innan det skadar natur och djurlivet.
Drivet för tillgänglighet och hållbarhet, utifrån ingångsvärden att hålla nere gruppstorlekarna och förlänga säsongerna, är till nytta för många och tar sig i uttryck genom breda samarbeten, engagemang i flera projekt samtidigt som de sprider kunskaper om hur man beter sig rätt i naturen.
Ösjönäs
Jessica och Klas Sannö har fått en hel trakt att samverka, med aktiviteter och i naturen som reseanledning.
De har en stabil verksamhet som år efter år levererar goda siffror.
Med utgångpunkt från naturen och platsens förutsättningar, erbjuder Ösjönäs sina gäster på boende, mat och aktiviteter i naturen.
Med upptäckarglädje, kunskap, kvalitet, samskapande och innovationskraft bidrar de till en attraktiv och hållbar gästupplevelse, och till en positiv utveckling för lokalbefolkning, djuren och naturen, i sann ekoturistisk anda. De arbetar metodiskt efter kvalitetsmärkningen Nature’s Best grundprinciper, men är ännu inte märkta.
Definition av ekoturism och grund för nominering
Ekoturism är en av lösningarna för en hållbar besöksnäring.
Ekoturism är alltså ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer samt till lokalbefolkningens och platsens välbefinnande.
För att nomineras till GTA Ekoturismpriset behöver företagen tydligt arbeta utifrån de grundläggande definitionerna av ekoturism. Det är också en merit att vara märkt med kvalitetsmärkningen Nature’s Best Sweden eller liknande kvalitetssystem.
Om priset
Sedan 2001 har Naturturismföretagen tillsammans med resebranschtidningen Travel News premierat det företag som bäst levandegör landets ekoturism.
Naturturismföretagen hanterar nomineringsprocessen och föreningens styrelse utser vinnaren. Prisutdelningen sker i samband med den årliga galan Grand Travel Award.
Pristagaren får diplom och deltagande vid galamiddagen i samband med prisutdelningen, samt uppmärksamhet på föreningens hemsida och i sociala mediekanaler – värdefull uppmärksamhet och i sin tur kan innebära utvecklade affärsmöjligheter.
Här finns listan med tidigare års vinnare.
Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från