Naturturismföretagen

Att vara i en märkningsprocess

karin lundin 4 scaled 1

Mitt i hjärtat av Norrbotten vid Luleälven hittar du en extraordinär flytande oas. En kombination av gammal flottartradition och modernt och lyxigt spa ger en besökare en alldeles speciell upplevelse. En spännande destination som just nu befinner sig mitt i märkningsprocessen av Nature’s Best.  

För det flytande spahotellet Arctic bath var hållbarhet en självklarhet redan när idén kläcktes om att bygga en bastuflotte i glas på Luleälven. En skapelse som inte hade någon inverkan på miljön, och som skulle byggas i huvudsak av material från bygden.  

En hållbar idé  

Förr transporterades det timmer på Luleälven, ett hårt och svårt arbete. Och för att hedra minnet av den stora betydelse som Luleälven hade haft för människorna och bygden genom tiderna fick Arctic baths spa en design som påminner om timmer som har stockat sig. Något som ofta hände under timmertransporterna. Allt i bygget var genomtänkt, från byggnaden till belysning och värme.  

Arctic Bath har ett långt gånget hållbarhetsarbete. Själva byggnaden är helt i trä, taget från trakten, och byggt av lokala samarbetspartners. I princip all mat inhandlas från närområdet och här finns inget matsvinn, berättar Anette Sandström, praktikant.   

Större efterfrågan på märkning     

Anette går YH-utbildningen ”Arctic Hospitality Leaders” och gör sin praktik, så kallad LIA (lärande i arbete), på Arctic Bath. Hon berättar att det allt oftare ställs krav på destinationer och resmål att de ska vara märkta eller certifierade inom hållbarhet. En gäst ställer helt enkelt allt högre krav på att sådana anpassningar görs.   

Här uppe i norra Sverige så är det väldigt få turismföretag som inte är beroende av naturen. Det är ju den som är reseanledningen. Så att vara märkt med Nature’s Best är väldigt relevant, kommenterar Anette.   

Många samarbetar med aktivitetsföretag som är ute i naturen, så det här är applicerbart för de flesta företag här.   

Valet föll på Nature’s Best 

Anettes uppgift under praktiken har varit att hitta en passande hållbarhetsmärkning för Arctic Bath och sen hjälpa till med att genomföra processen.  

Jag plockade fram några olika alternativ av hållbarhetsmärkningar. Men långt ifrån alla lämpade sig. Tillsammans med Arctic Bath´s hotellchef, Klara Ranggård, analyserades och identifierades det som var synonymt med deras verksamhet, säger Anette.  

Anette berättar att de märkningar som var mest aktuella var Nature’s Best, GreenKey och Swedish Welcome. Valet föll på Nature’s Best.   

Avgörande för att vi valde Nature’s Best var att våra samarbetspartners är märkta med Nature’s Best. Då blir det en samling aktörer i samma område som fyller samma kriterier och håller samma kvalitet. Det blir trovärdigt, tryggt och säkert för en gäst. 
 

Praktikant hjälper till  

Anette som är inloggad i Nature’s Best portal sitter just nu med de sista delarna av resmålsanalysen framför sig.   

Portalen är informativ och detaljerad. Allt finns här och det är genomtänkt. Men det tog ett tag innan jag kunde sortera ut hur jag skulle göra, säger Anette.  

Att göra en resmålsanalys är tidskrävande. Men det är väldigt bra att ha den informationen samlad sen. Klara Ranggård och jag har täta avstämningar genom hela arbetes gång för att reda ut eventuella frågetecken.   

Anette berättar att det är tack vare hennes LIA-tid som Arctic Bath hade möjlighet att genomgå märkningsprocessen för att bli Nature’s best-märkt.   

För företag som endast har en eller ett fåtal anställda är det bra att våra utbildningar har LIA. Då kan fler göra sin praktik på företag som behöver den här typen av hjälp. Och så får vi som praktiserar värdefull information både om företaget och om olika märkningar, konstaterar hon.  

En hållbar affärsutveckling 

Niklas Wede, rådgivare och granskare för Nature’s Best berättar att en märkningsprocess tar mellan 3-6 månader, beroende på hur många olika ben företag står på. Han kommenterar:   

Jag har besökt Arctic Bath vid ett uppstartsmöte och det är roligt att de väljer att investera tid och resurser på att genomföra märkningsprocessen. Jag tror och hoppas att det är givande för företaget, då en stor del av systematiskt hållbarhetsarbete handlar om att syna den egna verksamheten regelbundet.  

En märkningsprocess är egentligen enklast förklarat som en hållbar och långsiktig affärsutveckling för företaget, avslutar han. 


Så här går en märkningsprocess till:  

  1. Bli medlem i Naturturismföretagen. 
  2. Betala en ansökningsavgift till Naturturismföretagen.  
  3. När ansökningsavgiften är registrerad erhåller du inloggning till den digitala portalen. Där hittar du utbildningar, kriterier, information, mallar och en chatt som besvaras av ansvarig för märkningen. Här skapar du bland annat resmålsanalys, ekoturismpolicy, miljöplan och svarar på frågor kring Nature’s Best 6 grundprinciper. 
  4. Ladda upp ifylld ansökan med bilagor i portalen. 
  5. Efter samråd med Naturturismföretagen bokas tid för företagsgranskning. 
  6. Granskning sker hemma hos företaget och tar cirka en halv dag. Rådgivaren och Nature’s Best märkningsansvarige på kansliet beslutar om ansökan: godkänns, bordläggs eller avslås. 

Vill du ansöka om att bli ett Nature’s Best-märkt företag? Ansök här! 

 

Fler nyheter

karin lundin 4 scaled 1

Att vara i en märkningsprocess

Mitt i hjärtat av Norrbotten vid Luleälven hittar du en extraordinär flytande oas. En kombination av gammal flottartradition och modernt