Nature´s Best är ekoturism i praktiken. Ett systematiskt verktyg i hållbar affärsutveckling för företag inom natur- och kulturturism som leder till märkningen. Naturturismföretagen är huvudman.
Nature´s Best är också ett kvalitetsmärke som synliggör hållbara upplevelser för medvetna resenärer och researangörer, nationella och internationella. Det görs bland annat genom webbplatsen naturesbestsweden.com, som samlar alla märkta företag och där resenärer kan hitta hållbara resmål och aktiviteter.
Natures Best kvalitetsmärker svenska ekoturismföretag med en intern uppsättning standarder som baseras på Global Sustainable Tourism Council’s internationella kriterier för hållbar turism.
Har du frågor och vill veta mer?
Kontakta ansvarig för Nature´s best eller skicka ett mejl till föreningens kansli.
Naturturismföretagen är medlem i GSTC.
Det finns några grundkrav för att ansöka om att påbörja märkningsprocessen, bland annat att du ska arbeta med upplevelser i natur- och kulturlandskap och företaget ska vara medlem i Naturturismföretagen.
När avgiften är betald får du tillgång till e-learningsverktyget där du arbetar vidare med del olika delar du behöver gå igenom för att uppfylla kvalitetsmärkningen. När du är klar bokas en tid för granskning och därefter fattas beslut.
Här finns mer information om processen, grundkrav, kostnader villkor samt ansökningsformulär för att påbörja din resa mot kvalitetsmärkningen.
Har du frågor och vill veta mer? Kontakta ansvarig för Nature´s best eller skicka ett mejl till föreningens kansli.
Märkningen bygger på sex grundprinciper som är fundamenten till det som definierar ekoturism.
Grundprinciperna sammanflätar de tre dimensionerna av hållbar utveckling – den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Dimensionerna är basen till FN:s 17 globala målen för hållbar utveckling, som ingår i handlingsplanen för att ställa om till ett hållbart samhälle för människor, planeten och välståndet – Agenda 2030.
Grundprinciperna är översatta till flera praktiskt användbara och konkreta kriterier som företag som genomgår märkningsprocessen ska uppfylla.
Läs mer om märkningens uppbyggnad, de olika principerna och kriterierna.
Avgörande för turismens framtid är att den utvecklas hållbart. Naturturism skapar förutsättningar för att nå flera delmål i Sveriges arbete med FN:s globala hållbarhetsmål. I synnerhet målen om hållbar konsumtion och produktion, att värna ekosystem och biologisk mångfald, och bekämpa klimatförändringarna.
Länder och regioner skapar strukturer och initiativ som främjar en utvecklingsprocess mot ett mer hållbart samhälle, där de enskilda företagen är med och tar sitt ansvar genom olika initiativ.
Att inte såga av den gren som naturturismen själv sitter på är en av branschens stora utmaningar.
Att höja kvaliteten på och öka volymen av svensk ekoturism.
”Ekoturism är ansvarsfullt resande i naturen som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande”
Definitionen är framtagen av The International Ecotourism Society. Svenska Världsnaturfonden ställde sig bakom den 1994, liksom Svenska Ekoturismföreningen/Naturturismföretagen vid sitt bildande 1996.
I naturturism ingår ekoturism, där entreprenörerna gör aktiva val och insatser för att bredare bidra till de många globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030.
Läs mer: Om begreppen natur- och ekoturism.
Master class Nature’s Best riktar sig till regioner och destinationer som vill samla företag som vill driva, utveckla och marknadsföra sig som ett hållbart företag med hög kvalitet.
Kvalitetsmärk ditt företag – Nature’s Best är en digital kurs för dig som natur- och kulturturismföretagare som vill ta steget att bli ett kvalitetsmärkt ekoturismföretag.
Nature’s Best är en kvalitetsmärkning av företag med natur- och kulturupplevelser.
Märket är ett registrerat varumärke, bestående av en figur i kombination med orden: ”Nature’s Best Sweden; Quality approved by the Swedish Nature & Ecotourism Association”.
All användning och efterbildning av märket ska följa de riktlinjer som framgår av licensavtalet mellan märkta företag och Naturturismföretagen.
Märkningen får och ska användas aktivt i märkta företags marknadsföring, och erhålles efter godkännande.
Sagt om kvalitetsmärkningen
”Kvalitetsmärkningen Nature’s Best gör det tydligt både för oss själva, för våra gäster och för våra samarbetspartners vad vi står för; att naturen är vår livlina och passion.”
Frida Svedrin, Pensionat Söderåsen.
”Det är ett arbetsredskap och ett verktyg för att säkerställa att det vi gör är bra och hållbart. Det indikerar en balans i ekonomin och vad som är möjligt att investera i. Jag tycker att det är skönt att veta hur man snabbt kan validera om något är hållbart och lönsamt.”
Christopher Storm, delägare och produktutvecklare på Granö Beckasin.
Betydligt fler vill göra skillnad än de som i praktiken gör det genom sina val av resmål och upplevelser. Det var för att fylla denna lucka mellan besökarens egentliga vilja och agerande som Ekoturismföreningen (nuvarande Naturturismföretagen) tillsammans med Visit Sweden instiftade Nature’s Best.
Under FN:s internationella Ekoturismår (International Year of Ecotourism) – 2002 lanserades Nature’s Best som blev en av de första kvalitetsmärkningarna av ekoturism på jorden.
2019 och 2020 revideras kriterierna utifrån Global Sustainable Tourism Council, GSTC, kriterier för hållbar turism. I samband med revideringen tillkom bland annat nya specialkriterier: vandring, cykling, boende, samisk turism samt kultur.
Sedan 2023 är märkningen erkänd av GSTC.
Nature´s Best fokuserar på hållbar affärsutveckling och är skräddarsytt för att garantera hög kvalitet på naturupplevelser i kombination med; ett starkare naturskydd, mer miljöanpassat resande, och omsorg om resmålets natur- och kulturvärden.
Systemet är utvecklat i nära samarbete mellan resenäringen, markägar- och naturskyddsintressen, ideella organisationer, myndigheter, företag och institutioner. Alla krav arbetades fram med en referensgrupp med inte mindre än ett trettiotal företag och ett tjugotal olika organisationer.
Ekoturism i praktiken
Ett företag märkt med Nature’s Best leder en hållbar omställning för hela besöksnäringen i Sverige, och är en förebild inom svensk turism. Nature’s Best visar också vägen till oförglömliga natur- och kulturupplevelser levererade av ansvarstagande företag!
Avgörande för turismens framtid är att den utvecklas hållbart. Naturturism skapar förutsättningar för att nå flera delmål i Sveriges fortsatta arbete med FN:s globala hållbarhetsmål – Agenda 2030. I synnerhet målen om hållbar konsumtion och produktion, att värna ekosystem och biologisk mångfald, och bekämpa klimatförändringarna.
Länder och regioner skapar strukturer och initiativ som främjar en utvecklingsprocess mot ett mer hållbart samhälle, där de enskilda företagen är med och tar sitt ansvar genom olika initiativ. Att inte såga av den gren som naturturismen själv sitter på kommer att vara en av branschens stora utmaningar.